Η ομάδα “H2O To Go” στο TOP 10 του Climate Detectives 2024-2025!

Η ομάδα “H2O To Go” του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου στο TOP 10 του Climate Detectives 2024-2025!

Με χαρά και ενθουσιασμό ανακοινώνουμε ότι η ομάδα “H2O To Go” του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου κατέκτησε μία θέση στη δεκάδα με τα καλύτερα έργα της Ελλάδας στο φετινό σχολικό πρόγραμμα Climate Detectives του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)!

Συνολικά, συμμετείχαν 2866 μαθητές και μαθήτριες, με την υποστήριξη 326 μεντόρων. Στην ομάδα “H2O To Go” συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Αστρονομίας και του Ομίλου Σχολικής Εφημερίδας. Το έργο της ομάδας με τίτλο «Λειψυδρία στην Αττική: Πώς η Κλιματική Αλλαγή Απειλεί τους Υδάτινους Πόρους» μετά από αξιολόγηση από την Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος, αναγνωρίστηκε ως “Highlighted Project” και θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ESA!

Το Climate Detectives είναι σχολικό πρόγραμμα της ESA και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πόρων Εκπαίδευσης για το Διάστημα (European Space Education Resource Office, ESERO), για μαθητές έως 18 ετών. Στην Ελλάδα, την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος έχει το ESERO Greece. Ομάδες μαθητών/τριών εντοπίζουν και διερευνούν ένα πραγματικό τοπικό πρόβλημα που σχετίζεται με το περιβάλλον και το κλίμα, χρησιμοποιώντας και αναλύοντας δεδομένα από επίγειες μετρήσεις ή/και δεδομένα από δορυφόρους παρατήρησης της Γης. Αφού καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι μαθητές αποφασίζουν για τις ενέργειες που θέλουν να αναλάβουν για να «κάνουν τη διαφορά» και να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα και στη μείωσή του. Η εργασία κάθε ομάδας υποβάλλεται προς κρίση στην πλατφόρμα Climate Detectives και αξιολογείται από την Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος ως προς την πρωτοτυπία, το περιεχόμενο, την αξιοποίηση δεδομένων και τη διάχυση των αποτελεσμάτων.

Η ομάδα Η2Ο Το Go του σχολείου μας διερεύνησε τις τάσεις βροχοπτώσεων και θερμοκρασίας στις λεκάνες απορροής που υδροδοτούν την Αττική και την επίδραση στα αποθέματα νερού. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν τον άμεσο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη διαθεσιμότητα του νερού, τον κίνδυνο λειψυδρίας και την ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαρία Γουρζή (Όμιλος Αστρονομίας), Ιωάννα Κασίμη (Όμιλος
Σχολικής Εφημερίδας)

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές/τριες και στις εκπαιδευτικούς που καθοδήγησαν την
ομάδα!

Δείτε την ανακοίνωση του ESERO Greece:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100083323867781